januari 18

0  comments

keep2

Moonlighting

een tweede baan

Richard Schreurs

Nee dit gaat niet over de tv serie uit de jaren 80 met Bruce Willis en Cybille Shepherd. Moonlighting is namelijk ook het hebben van een baan die in de avond of in het weekend wordt gedaan. Dit gebeurt vaak in combinatie met een baan overdag.

En een tweede baan komt vaker voor dan in ieder geval ik vooraf had gedacht. 500.000 Nederlanders hebben een tweede baan, in Nederland ook wel Stapelbaan genoemd. Ook Stapelbaan is voor mij een woord wat ik voor het eerst hoor.

Nou zul je wellicht denken: ‘waar haal je de tijd vandaan om naast je baan ook nog een tweede baan te hebben’. Het merendeel heeft 2 part-time banen, maar er zijn er ook genoeg met een full-time baan en een part-time baan er naast. En ook zijn heel veel mensen naast hun baan nog ZZP-er.

En toch heeft 1 op de 34 Nederlanders dus meerdere inkomsten. Er zijn drie hoofdredenen die vaak genoemd worden:

  1. Meer afwisseling in het werk krijgen.

Met name oudere werknemers nemen vaak een tweede baan om meer afwisseling te hebben in hun werk. De tweede baan is dan meer hun passie, de eerste puur voor het inkomen.

2. Meer inkomsten

Dit is verreweg de belangrijkste reden. Namelijk (met name voor de jongeren) om simpelweg meer te verdienen. Het modale netto-inkomen is momenteel € 2152 en heel veel mensen zitten daar ruim onder. € 8,80 is momenteel het netto minimumloon.

Stel je verdient bruto € 10 per uur. Indien je dan 36 uur per week werkt, dan verdien je netto € 1247 per maand. Haal daar je vaste lasten en je boodschappen vanaf, dan weet je dat er weinig tot niets overblijft voor leuke dingen, zoals vakantie, sport, hobby’s etc. Sterker nog: heel veel mensen gaan dan geld lenen. Logisch om dan een tweede baan te kiezen.

3. Onzekerheid arbeidsmarkt.

Een derde reden om een tweede baan te hebben, is het feit dat werk tegenwoordig niet meer een zekerheid is. Reorganisaties zijn elke dag in het nieuws en door de digitalisering loopt het aantal passende banen snel terug. Vaste contracten worden net zo makkelijk ontbonden als bepaalde tijd contracten. Dus met een tweede baan ben je minder afhankelijk, want je spreidt je inkomsten over 2 banen.

Desondanks is het soms best lastig om 2 banen te combineren, want het moet allemaal wel naast elkaar te plannen zijn en je moet er ook wel tijd voor hebben en vrij maken. Werkgevers houden hierin uiteraard geen rekening met elkaar.

Er zijn ontelbaar veel mensen die als ‘2e baan’ elke dag op advertenties op internet klikken voor een paar eurocent per dag. Het levert nagenoeg niks op en is dus zonde van de tijd.

Het mooiste is natuurlijk als je een tweede baan hebt, waar je zelf bepaalt wanneer je werkt en ook hoeveel uren je werkt. Waar je zelf bepaalt hoe laat je start en hoe laat je ophoudt met werken.

Dat zou Anderzzz zijn toch ?

Zonder gekheid, ik durf als mede-eigenaar van Anderzzz te stellen, Anderzzz biedt die mogelijkheid. Wij doen niet aan keurslijven waarin je moet passen met je uren en dagen.

Informeer naar de mogelijkheden bij ons om jouw tweede baan te starten. Je bepaalt dan zelf hoeveel je per maand werkt en dus ook hoeveel je verdient. En misschien verdien je wel zoveel dat je minder uren kan gaan werken op je eerste baan. Wil je € 100 per maand meer verdienen, of misschien € 300 of € 1000. Het kan allemaal.

Oh ja, en ons werk bestaat uit het helpen van consumenten en bedrijven aan meer geld in de portemonnee. Besparen op vaste lasten.

www.anderzzz.nl


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350